Mosiądz – skład, właściwości i zastosowanie w przemyśle

Mosiądz to jeden z najpowszechniej występujących stopów metali. Znany już w starożytności, rosnącą popularność zaczął zdobywać w średniowieczu, aby w czasach obecnych „skolonizować” niemal każdą gałąź przemysłu i całe nasze otoczenie. Chcąc się na niego natknąć nie trzeba przeszukiwać hal przemysłowych ani innych tego typu miejsc. Wystarczy choćby nawet zajrzeć do portfela, aby ujrzeć mosiężne monety o nominale 1 zł, 2 zł czy 5 gr, lub też rozejrzeć się po mieszkaniu. Okaże się wtedy, że z tego stopu wykonane są klamki, okucia, naczynia kuchenne i wiele innych elementów.

Mosiądz

Mosiądz to stop dwóch metali, miedzi i cynku, w zależności od przeznaczenia wzbogacony innymi pierwiastkami, najczęściej aluminium, krzemem, chromem, cyną, ołowiem, żelazem lub manganem. Na rynku dostępne są mosiądze w różnych kolorach, od czerwonego, poprzez żółty do niemal srebrnego, co jest ściśle związane z zawartością cynku w stopie. Waha się ona od 10 do, maksymalnie 45 % całkowitej masy surowca.

Właściwości mosiądzu

Najbardziej charakterystyczną cechą mosiądzu jest kolor, należy jednak pamiętać, że niektóre stopy przybierają odcień bardzo zbliżony do srebra. Najlepszym przykładem jest tu tak zwany „biały mosiądz”, zwany również „nowym srebrem”. Gęstość stopu wynosi zwykle od 8,4 do 8,7 g/dm3, co czyni go nieco cięższym od stali. Ponadto, połączenie twardego cynku z plastyczną miedzią determinuje szereg cenionych właściwości technologicznych oraz użytkowych mosiądzu. Do najważniejszych należą tu podatność na skrawanie oraz obróbkę termiczną, a także odporność na korozję. Na uwagę zasługuje również doskonałe przewodnictwo cieplne i elektryczne oraz, o czym często się zapomina, właściwości przeciwbakteryjne. Ta ostatnia cecha związana jest ze specyficznymi cechami miedzi, która hamuje rozwój mikroorganizmów i czyni mosiądz doskonałym surowcem do produkcji naczyń i urządzeń wykorzystywanych w gastronomii.

Zastosowanie mosiądzu

Ze względu na swoje właściwości, doskonały stosunek ceny do jakości oraz różnorodność stopów o odmiennych parametrach, mosiądz jest obecny w wielu, skrajnie odmiennych gałęziach przemysłu oraz w naszym życiu codziennym. Oprócz wspomnianych już naczyń kuchennych, monet, czy klamek, wytwarza się z niego armaturę kuchenną, ozdoby i różnego rodzaju drobiazgi. Ponadto, z „białego mosiądzu”, ze względu na jego łudzące podobieństwo do srebra, produkuje się sztućce, biżuterię i wyroby artystyczne. Niemniej ważnym, i popularnym od wieków, zastosowaniem tego stopu, jest produkcja instrumentów muzycznych, zwłaszcza dętych, o bardzo cenionym dźwięku. Idąc dalej, w kierunku bardziej „egzotycznych” dziedzin, mosiądz znajduje zastosowanie w przemyśle okrętowym oraz chemiczny, elektrotechnice, motoryzacji oraz budownictwie. Bardzo popularne, zwłaszcza w tak zwanych połączeniach stałych, są wyroby śrubowe wykonane z tego stopu, w tym nakrętki, podkładki, śruby czy wkręty. Wreszcie, dzięki dużej odporności na ścieranie, mosiądz wykorzystuje się do produkcji łożysk.

Sprawdź śruby, nakrętki i podkładki mosiężne od firmy Stalmut na https://stalmut.pl/sruby-nakretki-podkladki-mosiezne/

[Głosów:1    Średnia:5/5]